A legszebb sarki fényes fotók BAZ megyéből

Megosztás

A különleges természeti jelenséget éppen az ország északi részében, köztük Borsod-Abaúj-Zemplén megyében lehetett a legjobban látni. És ez még nem is múlt idő, mert nem egyetlen éjszaka lehet(ett) lencsevégre kapni a csodaszép sarki fényt.

Bár a sarki fény feltűnése Magyarországon eddig meglehetősen ritka volt, idén azonban már tizedik alkalommal történt hasonló esemény vasárnap, amikor a légköri jelenség vörösre festette az éjszakai égboltot hazánk felett.

Ilyen látványt nyújt a sarki fény a Bükkben, Miskolc környékén és a megye más részein.

Orliczki Attila

A tegnapi és tegnapelőtti, rendkívüli látványt annak köszönhetjük, hogy a Nap felszínén úgynevezett koronakidobódás történt, ami a csillag természetes működésének része, írja a jelenséggel kapcsolatban Dr. habil. Gál Tamás DSc, az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense. A kidobódás során nagy mennyiségű, töltött részecskékből álló plazmafelhő távozott a Nap felszínéről, ami napokkal később érte el a Földet, egy geomágneses vihar formájában. A napszéllel érkező sugárzás ellen a Föld mágneses mezeje, magnetoszférája nyújt védelmet a bolygó felszínén élők számára, amikor pedig ezek a részecskék annyira felkavarják ezt a mezőt, hogy átjutnak a Föld felső légkörébe, ott energiájuk egy részét átadva ionizálódnak, így fényt bocsátanak ki különböző színekben.

Forrás: Miskolc és Én Facebook-csoport, Orliczki Attila, valamint olvasói gyűjtemény

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek